Zwart Pastel rood MOZAiEK & zwart grijsvleugel rood MOZAiEK *** BESCHRIJVING STANDAARD

Beschrijving zwart pastel rood mozaiek: Reductie van de eumelanines

Melanine: 
- brede ononderbroken bestreping
- “antraciet grijze” bestreping
- geen opbleking van vleugel- of staartpennen
- geen zichtbare phaeomelanine
- goed zichtbare grondkleur
- bek, poten en nagels zwart

Lipochroom: rood diep en uniform

Categorie: mozaïektekening

Opm: een aanvulling voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met mozaïeken. De zwart pastel rood mozaiek man op de foto is een overjarige vogel. Dit zie je aan de doorgekleurde slagpennen. Bij een jonge vogel mag het rood niet doorlopen in de slag- en staartpennen. Zie de zwart grijsvleugel rood mozaiek hiernaast.

Beschrijving zwart grijsvleugel rood mozaiek : Maximale werking van de Pastelfactor, die een opbleking veroorzaakt in het middendeel van de veder

Foto: de afgebeelde vogel is gekweekt door Door Peters in 2011. 

Melanine:

- parelgrijze opblekingsspots over het geheel van de bevedering
- reductie van melanine in het centrale deel van de pluim
- rug en flanktekening gelijk en duidelijk gemarmerd
- vleugel- en staartpennen grijs met verdonkering van melanine aan de uiteinden
- geen zichtbare phaeomelanine
- bek, poten en nagels zwart

Lipochroom: rood diep en uniform

Categorie: mozaïektekening

Opm: de zwart grijsvleugel rood mozaiek mannen van tegenwoordig hebben veel donkerder uiteinden van vleugel- en staartpennen dan de vogel van 2011 hierboven.


25 MAART 2020: Verschil tussen pastel & grijsvleugel *** of *** 1 mutatie en 2 verschijningsvormen.

Met deze twee kleurslagen ben ik eigenlijk tegelijkertijd begonnen. Wat ik toen niet wist is dat beide mutaties eigenlijk een MM-reeks vormen of een meervoudige mutatiereeks. Je zou ook kunnen zeggen dat doordat de pastelfactor zwak of sterk kan werken dat je deze twee kleurslagen bekomt. Alles wat ik weet over deze materie heb ik ook moeten lezen en dank dus aan F.H.M. Kop en zijn boek "Het kweken van kanaries". Ik heb geprobeerd door herhaaldelijk lezen de uitleg van Mr Kop te begrijpen en zal dit hieronder proberen te verduidelijken.

  • De pastelfactor (& grijsvleugel) is een opblekende factor, dus het gaat om een verliesmutatie. De factor bewerkstelligt een reductie van de eumelanine en dit zowel de zwarte als de bruine eumelanine. De phaeomelanine wordt niet zichtbaar aangetast.
  • Maar een reductie kan zowel kwalitatief als kwantitatief zijn. is de reductie kwantitatief dan zorgt de mutatie dat het aantal pigmentkorrels gereduceerd wordt, bij een kwalitatieve reductie blijft het aantal pigmentkorrels stabiel maar de hoeveelheid melanine in de korrels vermindert en dit laatste is het geval bij onze kanaries.
  • Wanneer een kleur een zeker percentage opbleekt dan zie je dat duidelijkst waar de concentratie aan eumelanine het hoogst is. En bij onze kanarie is dat in de bestreping, in de vleugel pennen en in de staartpennen. Het resultaat gaat zijn dat het zwart niet meer zwart is maar antraciet grijs. Het onderscheid met de velden tussen de bestreping gaat zodoende vervagen en zelf zo goed als volledig teniet gaan bij de bruin pastel poppen.
  • De vererving van de pastel (& grijsvleugel) is geslachtsgebonden ten opzichte van de wildkleur.
  • Zeer eigenaardig bij de pastel is dat de opgebleekte kleur eigenlijk het resultaat is van een teveel aan eumelanine in de pigmentkorrels. Normaal moet er bij een kwalitatieve reductie minder pigment in de pigmentkorrels komen, maar hier is te opbleking te wijten aan het feit dat de pigmentkorrels kapot springen doordat er constant pigment aangevoerd wordt. Het afsterven van de melanocyten zorgt ervoor dat de kleur van de eumelanine opgebleekt wordt omdat door het open springen van de melanocyten de eumelanine over de ganse veer verdeeld wordt.
  • De pastelfactor kan meer en minder sterk werken, zelfs van zwak tot heel sterk. Werkt de factor heel sterk dan zie we de grijsvleugel verschijnen, bij de grijsvleugel zien we de maximale reductie. Maar er is een maar: deze sterk werkende pastelfactor geeft dan wel mooie grijsvleugel mannen maar de poppen zijn meestal niet gehamerd op kop en rugdek en worden dan grijsvleugeltypes genoemd omdat ze teveel eumelanine in hun bevedering hebben. Bij de grijsvleugels wordt er nog maar eumelanine naar de melanocyten gezonden en daardoor breken deze heel vlug open. Resultaat zijn zwarte randen aan de staart- en vleugelpennen.
  • Een eerste opvallend verschil tussen pastel en grijsvleugel is dat pastellen egale vleugelpennen moeten hebben daar waar de pennen van de grijsvleugel aan de rand zwart moeten zijn en dan heel licht van kleur tot zelfs wit worden. Een tweede verschil is het hamereffect op het rugdek. Maar tussen pastel en grijsvleugel zijn er nog een ganse reeks tussenkleuren die vlees noch vis zijn.

25 MAART 2020: MIJN ERVARING MET EN WAT IK WEET OVER DE zwart pasteL ROOD MOZAÏEK.

Het begin met zwart pastel rood mozaiek: toen ik me mijn eerste zwart pastel rood muziek aanschafte had ik geen weet van de "problemen' met de grijsvleugeltypes. Ik schafte me pastel en split pastel mannen aan en pastel poppen. Groot was mijn verbazing dat wat ik gelezen had op het internet over grijsvleugeltypes ook van toepassing was om mijn jongen. En dat probleem is dat je bijna nooit een mooie zwart pastel rood mozaiek man gecreëerd krijgt, ze vertonen allemaal die grijsvleugelkenmerken maar als grijsvleugel voldoen ze dan weer niet voor de show.

Kweek van mannen in 'zwart pastel rood mozaiek' is dus dansen op een slappe koord. Val je er links af dan zijn het pastellen die je kweekt, val je er rechts af dan zijn het grijsvleugels. 

Bij de 'zwart pastel rood mozaiek' poppen is het eenvoudiger, al ieder jaar kweek ik enkele poppen die hun kampioen gespeeld hebben. Maar ook bij de pastel poppen moet je zien dat de vleugelpennen niet te licht worden.

Maar het internet verschaft je alle informatie als je er tenminste naar zoekt. Zo leerde ik dat zwart pastel rood mozaiek mannen geen last van grijsvleugelkenmerken hebben als je ze split bruin kweekt. Dus eind 2018 heb ik me wat bruin rood mozaiek aangeschaft en ingekweekt in mijn zwart pastel rood mozaiek.

KWEEK 2020: verleden jaar was deze methode nog geen succes maar nu zie ik enkele mooie zwart pastel rood mozaiek uitvliegen. Mooie donkere tekening en zeer belangrijk: geen opgebleekte vleugelpennen. Nu afwachten hoe ze gaan uitruien. De theorie hier rond ken ik niet. Ik weet alleen dat een splitfactor even sterk kan werken als de zichtbare factor. Dus de bruinfactor zal effect hebben maar welk effect. Is het door minder aanwezige zwarte eumelanine in de pigmentkorrels, of is het door een minder sterk werkende pastelfactor op zwarte eumelanine? Is het door een afgezwakt bestrepingspatroon vanwege het split bruin zijn van de mannen? 


23 februari 2020: MIJN ERVARING MET EN WAT IK WEET OVER DE zwart GRIJSVLEUGEL ROOD MOZAÏEK.

Het begin met zwart grijsvleugel rood mozaiek: toen ik eind 2016 de kanariekweek terug opnam had ik nood aan aangepaste kooien. Tenminste dat dacht ik na het bekijken van ontelbare foto's van hele mooie kweekinstallaties, vooral de Italiaanse kwekers hadden topkooien en zo had ik er graag een paar gehad. Die vond ik bij Birdshop in Eindhoven, ik kocht er 6 kooien maar tijdens het shoppen zag ik in een kooi een kleur te koop die ik eigenlijk niet kende. Het waren 2 koppels zwart rood mozaiek en ik kon ze voor een schappelijke prijs kopen. Toen ik Stijn Vanderstappen vertelde dat ik me zwart rood mozaïeken had aangeschaft vertelde hij me dat er op een half uurtje rijden van bij mij een zeer goede kweker was, Christian Laffineur. Ik heb Christian gebeld en onmiddellijk was er een goed contact en bij hem kon ik me 2 mannen en 5 poppen aanschaffen. Voor de kweek van 2017 heb ik uit de vogels van Hans en Christian 5 koppels gevormd en de mannen tegen meerdere poppen gezet. Ik kweekte zo uit die 5 koppels een 29 jongen, dus vrij veel voor een begin. Deze 29 jongen tezamen met de kweekvogels zijn nog steeds de basis van mijn kweek. Ik heb me sindsdien geen zwart grijsvleugel rood mozaiek meer aangeschaft en toch heb ik zeer mooie resultaten op de shows behaald. 

KWEEK 2020: mijn ondervinding bij de kweek van zwart grijsvleugel rood mozaiek is dat je moet kweken in een richting mannenlijn en een richting poppenlijn. Daarom heb ik 2 maal 4 koppels aangehouden, dus 4 paar voor elke kweekrichting.

  • Mannenlijn: zwart grijsvleugel rood mozaiek mannen hebben een zwarte rand aan de uiteinden van de vleugel- en staartpennen. In de Zuiderse landen zijn deze randen veel breder en zwarter dan in onze streken, en zelfs de kleine vleugelveertjes hebben die zwarte randen. Daarom probeer ik dit ook te bereiken door mijn donkere mannen te paren aan grijsvleugeltype poppen. Mooie poppen voor de show zal ik er niet uit kweken.
  • Poppenlijn: om een zo gehamerd mogelijk rugdek te bekomen paar ik gehamerde zwart grijsvleugel rood mozaiek poppen aan fletse zwart grijsvleugel rood mozaiek mannen, dus mannen die niet veel zwart in de uiteinde van de pennen zitten hebben. Hier zullen dan weer geen mooie mannen voor de show komen.

In 2019 verkreeg ik via deze werkwijze mooie grijsvleugels in beide geslachten.


KWEEK 2019: Hiernaast een foto van een zwart grijsvleugel rood mozaiek mannetje van 2019 die ik poste op Facebook. Van dit mannetje verwachtte ik toen heel veel. Ik zond deze foto ook naar Jose Rosauro in Spanje. Rosauro is een wereldtopper op gebied van de kweek van 'zwart grijsvleugel rood mozaiek' en die vond het een heel mooi mannetje met veel potentieel.   

Dit mannetje viel echter op mijn twee shows niet in de prijzen. Zwarte omranding van de korte veertjes is hier niet door iedereen gewenst. Wat ze in de Zuiderse landen promoten is hier minder aan de orde.

 

Jan van Overvelt (KBOF-COM keurder, wiens mening en kennis ik heel hoog inschat) schreef dan weer als reactie op deze vogel op Facebook: Men moet een onderscheid maken tussen grijsvleugeltypes en grijsvleugels met nog wat restmelanine die niet gemuteerd is. Grijsvleugeltypes hebben geen marmering op de rug maar nog bestreping. Bij grijsvleugels komt het echter vrij regelmatig voor dat veertjes (of zelfs een slagpen) niet dezelfde reductie krijgt als de rest van de bevedering. Dit zien we meer bij poppen dan bij mannen. De vogel hierboven heeft op de rug nog nauwelijks "restmelanine" en kan een goede vogel worden.

Aan deze uitleg van Jan heb je als kweker iets. maar het blijft een kleur die ondankbaar kan zijn als je naar de shows gaat. Je moet ze echt graag zien om ze te blijven kweken.

De grijsvleugel in de Belgische clubbladen

De witte Spreeuwen November 2007: De waarheden en fabels rond de Grijsvleugel - Auteur Jan Van Overvelt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb