• Mijn manier van kanaries houden
  • Verzorging
  • Erfelijkheid der mutaties
  • Vederstructuur
  • De kleuren die ik kweek

VERZORGING

Een goede verzorging kan alleen plaatsvinden in een goede kweekruimte waar het aangenaam om vertoeven is. Aan de bouw van een kweekruimte moet dan ook een doordacht plan voorafgaan; net als bij de bouw van een huis. Wie kan beschikken over een vrije kelder of zolder komt er met relatief weinig kosten vanaf, zo niet moet men buiten een stenen vogelverblijf of houten tuinhuisje bouwen. Begin vooral niet te krap, want we zijn allemaal begonnen met een paar vogeltjes en na enkele jaren van goede kweek groeide de hobby je dan boven het hoofd.
Een nieuw hok en gewone zebravinken of kleurkanaries geven meestal een goede kweek. Maar eens je met vogels op je hok zit die gekweekt zijn naar de standaard zal je zien dat de vruchtbaarheid achteruit gaat.
U als verzorger zal vele uren in deze kweekruimte doorbrengen; de ruimte moet aldus behaaglijk aanvoelen. U zal er namelijk van 1 januari tot en met 31 december te vinden zijn, niet altijd even veel uren, maar u zal er weldegelijk iedere dag te vinden zijn. Voor zowel verzorger als vogels is daarom een temperatuur van 15-18°C aan te bevelen. Als de verzorger het te fris krijgt in de kweekruimte begeeft hij zich vrij snel naar de knusse huiskamer. In dit geval kunnen we niet van een optimale verzorging der vogels spreken.

Wat volgens mij na 40 jaar ervaring met kweken van zebravinken/kleurkanaries het allerbelangrijkste is op gebied van huisvesting is ...

EEN DROGE BODEM

Bijna alle gezondheidsproblemen bij zebravinken/kanaries vinden hun ontstaan op een vieze natte bodem. Het is sinds mensenheugenis een statement dat er op de kooibodem proper schelpenzand moet. Iedereen heeft dat jaren gegeven en niemand besefte dat we daar de problemen zelf creëerden. We weten dat zebravinken in broeddrift raken door dagelijks badwater te verstrekken. Voel je me aankomen...schelpenzand plus uitwerpselen en oud eivoer plus veel water. Resultaat: één grote smurrie.

Een eerste oplossing heb ik gevonden in het plaatsen van roosters op de kooibodem. De zebravinken/kanaries raken zodoende niet meer aan wat er op de kooibodem ligt. Maar ze bleven toch proberen om door het rooster iets naar boven te trekken. Resultaat zijn dan kwetsuren aan kop, snavel, keel, enz. Dit alles heb ik momenteel opgelost in het gebruik van een unieke bodembedekking op basis van papier. Voordelen van het product zijn de hoge vochtabsorptie, vermindering van stof, sterke geur opname, het bevat geen chemicaliën of kleurstoffen en is eenvoudig in de groen container te gooien. Dit op maat van de bodem gesneden golfkarton zorgt voor een superdroge bodem. Om de week of om de twee weken neem je het papier op met de uitwerpselen en gemorst eten en kiepert het in de GFT-bak. Zo wordt alles gerecycleerd. 

VERLUCHTING

Is voor mij van primordiaal belang. Vogels geven stof, veel stof. Stof dat afkomstig is van de veren, van gedroogd mest en van nog ontelbare andere zaken. Daarom is goed verluchten belangrijk en de beste verluchting verkrijg je door de vuile lucht weg te zuigen naar buiten. Hierdoor ontstaat een onderdruk in de kweekruimte en verse lucht zal via een rooster in de deur naar binnen komen. Het verluchten dient zonder tocht te gebeuren en best via een licht verwarmde ruimte, bij ons staat de verwarmingsketel vlakbij en deze geeft aldus een aangename temperatuur in de kweekruimte.

Afzuiging van vuile lucht doe je door het plaatsen van een ventilator of fan. Ik gebruik steeds ventilatoren met een PAPST motor. Deze draaien 7/7 en 24/24 vele jaren aan mekaar zonder warm te worden. De lucht wordt naar buiten geblazen zodat er steeds verse lucht onder de deur naar binnen komt. Deze ventilatoren vindt je zelfs op rommelmarkten aan 5 € het stuk. Draaien ze te snel of maken ze lawaai schakel er dan een dimmer tussen. Opletten dat ze 220-240 V vermelden.

VERLICHTING

Ideaal is als de vogels kunnen beschikken over natuurlijk daglicht, maar dat is voor de meesten onder ons een droom. Natuurlijk daglicht is namelijk de ideale schakelklok met dimmer. Beschik je niet over buitenramen dan moet je je toevlucht nemen tot kunstlicht; bijverlichten met TL-lampen is dan een noodzaak. Onze kweekruimte meet vier meter in het vierkant en we hebben vier lampen aan het plafond. In het verleden waren dat vier gewone 'cool white' lampen van bij de electrozaak of de doe-het-zelf waardoor we aan 15 Watt per m² kwamen. Voor de kweek van volgend jaar schakelen we over naar vier lampen van het type Philips TL-D 90 De Luxe 36W 965 - 120cm (MASTER).  Met een kleurtemperatuur van 6500K, geeft de Philips TL-D 90 De Luxe 36W 965 een zeer koel wit licht. Dankzij de hoogwaardige kleurweergave van 91Ra is de Philips TL-D 90 De Luxe 36W 965 geschikt voor speciale toepassingen. Kleuren worden exact weergegeven zoals ze echt zijn. 's Nachts blijft er een lampje branden van 7 Watt; zo vinden de vogels steeds hun zitstokken en nestkastjes in het duister weer.

LUCHTVOCHTIGHEID

De ideale vochtigheidsgraad ligt rond de 60%. Een hogere graad geeft kans op schimmelvorming en een lagere kan de oorzaak zijn van afgestorven vruchten. De luchtvochtigheidsgraad kan je meten met een hygrometer. Meestal heb je in de koudere maanden een lagere vochtigheidsgraad door de verwarming.

Links zie je een binnen-buitenvoeler die ik in de kweekruimte geplaatst heb. Belangrijk om aflezen zijn:

  • Zon op om - aantal uren licht buiten - zon onder om. Het aantal uren licht buiten boots ik na met de schakelklok.
  • Temperatuur en luchtvochtigheid binnen.

VERWARMING:

Zebravinken en kanaries zijn geen kasplantjes en hebben in principe geen verwarming nodig. Aan vriestemperaturen hebben ze echter ook niets. Door hun gering gewicht verliezen ze enorm veel energie en moeten ze dus continu hun reserves aanspreken. Dat dit geen ideale voorbereiding kan zijn op de kweek begrijpt u vast ook. Houd u daarom aan een temperatuur van 15°C. Want...ook al hebben uw vogels geen verwarming nodig, ze zullen een betere verzorging hebben doordat U als verzorger langer in de kweekruimte zal verblijven als er een behaaglijke warmte hangt.
Als we weer verwijzen naar onze eigen kweekruimte, hier wordt de lucht in de koudere maanden opgewarmd door de ketel van de centrale verwarming die in de ruimte ernaast staat.

Maak jouw eigen website met JouwWeb