ALGEMEEN

07-02-2017 Als ik een artikel in een clubblad of een pagina van een blog lees van een kweker, dan stel ik me altijd de vraag: wat heeft die persoon al 'uitgespookt' op ornithologisch vlak. Ik wil dan weten wat die persoon al allemaal gekweekt heeft, met wat hij of zij begonnen is, en nog zoveel meer. Dus ik ga me ook even voorstellen zodat jullie weten welk vlees jullie in de kuip hebben. Mijn naam is Jos Libens (°1955 Sint-Truiden) en mijn eerste vogeltjes kreeg ik op mijn 10de verjaardag voor mijn zogenaamde Vormsel in de kerk. Het betrof een koppel witte zebravinken en een koppel bandvinken. De bandvinken vond ik maar niets maar de zebravinken vond ik wel leuk.

Van kindsbeen af ben ik dus een gepassioneerd vogelliefhebber en tot op heden is daar weinig aan veranderd. Vele vogelsoorten passeerden dan ook de revue. Alle mogelijke kleurslagen van kleurkanaries, Engelse grasparkieten, Roseicolli's, Japanse meeuwen en Chinese dwergkwartels hebben in mijn volières en broedkooien mogen vertoeven. Maar je kan je nu eenmaal niet in alles specialiseren; daarvoor is te veel ruimte, tijd en geld nodig. 

De interesse veranderde na mijn legerdienst. Eigenlijk was ik voorbestemd om kleurkanariekweker te worden. Ik had tijdens mijn legerdienst (74-75) in Duitsland het boek "Prietpraat over kleurkanaries" van Jan Kuijper zodanig gelezen en herlezen dat het opnieuw moest gelijmd worden. Maar ik mocht fier zijn op het feit dat ik vrijwel alles begrepen had uit het boek. Ook de voor velen saaie hoofdstukken als vererving, vederstructuur, selectie, enz.

Veel mutaties waren er toen nog niet bij de kleurkanaries en ik had geen vaste job en dus ook geen hoop centen. Van mijn spaarcentjes kocht ik mijn eerste kanaries bij Raymond Stessens. Het waren vogels in satinet rood ivoor en satinet geel ivoor.

Links en rechts kreeg ik als beginnend liefhebber wat vogels toegestopt en van één liefhebber kreeg ik zelfs niet alleen de vogels gratis maar ook de ziekte Ornithose. En één na één zag ik mijn mooie kanaries sterven. Dat was voor mij zo'n grote ontgoocheling dat ik de kleurkanaries vaarwel zegde en besloot om in 1978 mij volledig toe te leggen op het kweken van zebravinken. Zebravinken waren toen, en nu nog steeds, relatief goedkope vogeltjes, maar je werd toen niet echt voor wijs aanzien als je alleen deze soort kweekte. Vele kwekers werden toen onterecht op een torenhoog schavot geplaatst omdat ze erin slaagden dure en kostbare vogels te kweken. Ik durf echter te stellen dat de prestatie om een topzebravink op de show te brengen even grote inspanningen en offers vraagt dan om een exemplaar van een dure vogelsoort op dezelfde show te brengen. Het is prachtig dat zebravinkenkwekers op de dag van vandaag ook het predicaat "topkweker" kunnen behalen en gerespecteerd worden in de ornithologische wereld. En vanaf 1978 ging het vlug:

  • Eind 1981 werden de eerste contacten gelegd om in Limburg een speciaalclub voor zebravinken op te richten. In 1982 was LZC of de Limburgse Zebravinken Club een feit.

  • In 1984 werd ik gevraagd om deel uit te maken van de Technische Commissie (TC) van de Belgische Zebravinken Club (BZC).

  • Na drie jaar deel uitgemaakt te hebben van de TC-BZC kwam de vraag om de leiding van BZC over te nemen. Eind 1987 werd ik verkozen tot Nationaal Voorzitter van BZC.

  • In 1995 laste ik dan even een sabbatperiode in en stopte tijdelijk met zebravinken kweken.

  • In 1998 werd ik gevraagd om toe te treden tot het LZC-bestuur. Met plezier voldeed ik aan die vraag en tot 2013 zijn we heel actief geweest in Limburg. Iedere zebravinkenfan zal zich wel de shows in Het Oosterhof in Lummen herinneren.

  • Het jaar 2014 was voor het LZC-bestuur een jaar van "doen we verder met LZC of stoppen we er mee". Uiteindelijk stopten we er mee en dat was voor mij ook het einde als kweker van zebravinken. Stoppen op het hoogtepunt ... beter kan niet.

Midden 2016 kwam dan de kentering. ik kreeg zin in een nieuwe uitdaging en zonder dat ik het besefte belande ik in de kleurkanariewereld. De heropflakkering van de kleurkanariemicrobe kwam er na een telefoontje met Stijn Vanderstappen. Stijn informeerde naar zebravinken en gaf te kennen dat hij er echt iets van wilde maken. Ik begon met hem ook te praten over kleurkanaries en een nieuwe wereld ging voor me open.

De eerste kanaries werden aangeschaft op Mol Markt op 2 oktober 2016. Het ging om een koppel Rood mozaïek en een koppel voor de kweek van Zwart kobalt rood. Toen kende ik zelfs deze laatste kleur nog niet.

Ondertussen zijn mijn 68 broedkooien bevolkt met kleurkanaries. Mijn voorliefde gaat uit naar de zwart rood mozaïek en Bruin rood mozaïek, deze kleur beschouw ik als mijn basiskleur. Op deze kleur moet ik steeds kunnen terug vallen voor de verbetering van de mutaties grijsvleugel, kobalt, jaspis, opaal en onyx.

Mijn kweekkooien zijn dus bevolkt met deze kleuren waarop ik me in de toekomst wil toeleggen:

  • Zwart rood mozaïek en Bruin rood mozaïek als mijn twee basiskleuren voor de mozaïekkweek.
  • Zwart grijsvleugel rood mozaïek.
  • Zwart opaal rood mozaïek.
  • Zwart onyx rood mozaïek en bruin onyx rood mozaïek. 
  • Zwart kobalt rood mozaïek en bruin kobalt rood mozaïek. 
  • Zwart jaspis rood mozaïek en bruin jaspis rood mozaïek.
  • Satinet rood mozaïek.
  • Zwart geel mozaïek en zwart jaspis geel mozaïek.
  • Zwart topaas geel mozaïek.
  • Zwart geel, zwart wit, bruin geel en bruin wit.
  • Zwart jaspis geel en bruin jaspis geel, Zwart jaspis wit en bruin jaspis wit.